Sista helgen i juni gick årets upplaga av agility-SM av stapeln.

Årets agility-SM avgjordes på friidrottsarenan Campus Valla i Linköping under helgen 26-28 juni.

De som deltog i SM hade alla samlat ihop åtta pinnar. En pinne är en poäng som man får om man tillhör de 15 bästa procenten i en tävling. För att kvalificera sig till mästerskapen krävdes fyra pinnar från agilitylopp, och fyra från hopplopp.

Under helgen hade man tur med vädret: solen sken, men det var inte för varmt. Det fanns också tält att söka skydd i, för hundar i behov av skugga. Den seger som fick mest uppmärksamhet var torligen när Jouni Orenius och Neela tog hem mästartiteln i agility large. Enligt en kommentar på arrangemangets Facebook-sida ”dansade” ledaren fram hunden längs banan. Den som gjorde den kommentaren är inte ensam om att vara imponerad av ekipagets prestation.

Samtliga resultat från tävlingen finns att läsa på http://sbktavling.se/results/15240. Det dröjde ett tag innan resultaten kunde publiceras, eftersom man hade vissa tekniska problem. För den som inte var på plats, men vill uppleva lite av stämningen från mästerskapen, finns ett stort antal bilder från tävlingarna och kringaktiviteterna på https://www.flickr.com/photos/agilitysm2015/albums.

Anette från Anderstorp

En av de som deltog i SM var Anette Andersson från Anderstorp. Hon har hållit på med agility sedan 2003, då hon köpte sin första hund, berättar hon för Lokaltidningen.se. Hon och familjens nytillskott Rocky gick en kurs i agility, och sedan var båda två agilitybitna. I början var hon dock inte inställd på att tävla, utan tyckte bara att det var ett kul sätt att aktivera både sig själv och hunden.

Tränar gör hon och hunden Myzack i trädgården, där Anette har några hinder, och på klubben. Inför tävlingen sade Anette att hon betraktade sig själv som den svaga länken – Myzack hade hon fullt förtroende för.

Hur gick det då för ekipaget från Anderstorp? Inte så bra, tyvärr. De slutade utan resultat.