Det finns mycket man kan använda sin hund till, förutom att ha den som sällskap. Många hundraser är exempelvis utmärkta att ha som jakthundar och under jaktsäsongen är dessa hundar i sitt esse.

Jägare jakthund liten

I Göteborgs-Posten kan man läsa att jakthundarna har sin bästa tid på året när älgjakten är igång. De hundar som används mest för att jaga älg är gråhundar och jämthundar och de älskar at vara i skogen och få jobba. Att jaga med lös hund är en gammal tradition som använts länge och det är en väldigt effektiv jaktmetod. När hunden släpps lös så söker den och när den hittar älgen så skäller den. Skillnaden mellan en bra och en dålig jakthund är stor och en bra jakthund är värd mycket pengar. Under jaktsäsongen har hundarna sin frihetstid och de får springa lösa i skogen i flera månader.

Köp rätt utrustning

Men när hundarna får springa lösa i skogen på det här sättet, utsätts de faktiskt för stor fara. De kan nämligen råka springa ut på vägen och bli påkörda. Det kan även finnas en risk för att de blir bitna av vilda djur. Därför är det bra att utrusta dem med en skyddsväst och rätt utrustning. Den utrustningen kan man köpa i en jaktbutik som exempelvis Fähallen. Har hunden en skyddsväst till exempel, så är den skyddad både i ryggen, sidorna och upp mot nacken. Skulle en varg bita tag så avger västen en stöt som får vargen att släppa taget. På Arbetarbladets hemsida kan man läsa att det finns en ny typ av skyddsväst för hundar som används av ett tiotal jägare. Den här västen hoppas man kan vara effektiv för att skydda jakthundarna.

Rätt foder

För att jakthunden ska göra ett bra jobb under jakten krävs det självklart att man tränar den och att den har fallenhet för att jaga. Men det krävs också att man ger hunden rätt foder. På allehanda.se kan man läsa att det finns ett enormt utbud av specialmat för jakthundar men egentligen är det så enkelt att hunden behöver ett energirikt foder med mycket fett som får den att orka en hel dag ute i skogen.