Agility är en idrott där hunden står i fokus men nu står det även klart att agility ska ses som en idrott även för människor. Både hund och människa får sig ett rejält träningspass när de utför agility tillsammans och det kräver väldigt mycket övning från båda håll.

1184474-red-border-collie-jumping

Nu står det klart att hundsporten agility även är en idrott för människor. I Dagens Nyheter kan man läsa att förvaltningsrätten slagit fast detta efter att ett Skatteverket krävt ett par på 25-procentig moms för verksamheten i sin agilityanläggning eftersom de ansåg att agility inte är någon idrott. Varför förvaltningsrätten valde att fastslå agility som en idrott för människor berodde på att agilityn inte bara handlar om att släppa in hunden, utan att man som förare även blir väldigt svettig av att springa runt med hunden och detta kräver att man är vältränad. På grund av detta fick paret tillbaka den moms som de behövt betala.

Mer krävande för hunden

Att agility är en idrott både för hundar och för människor, är det många som ser som en självklarhet. Det handlar ju trots allt om ett samspel mellan båda parter. Däremot är de flesta nog beredda på att hålla med om att agility är lite mer krävande för hunden, som måste utföra alla hopp och ta sig genom de olika hindren. Även om människan som för måste ha bra kondition och vara med mentalt, måste hunden vara både vig och snabb, konstaterar man i Lokaltidningen. Och för att hunden ska bli så bra som möjligt krävs enormt mycket träning, bra mat från exempelvis Vetzoo som till och med har specialkost för agilityhundar, samt tid för återhämtning.

Roligt för alla inblandade

Vem som uppskattar agilityn som idrott mest, människan eller hunden, råder det delade meningar om. De flesta skulle nog dock påstå att agilityn är precis lika rolig för alla inblandade och hundarna tycker det är speciellt kul när husse eller matte passar på att busa lite under träning eller tävling. Läs mer.