En ny typ av hundsport växer sig allt populärare och det är Nose Work där hunden, likt polis- och tullhundar, arbetar med nosen för att söka fram olika objekt – och visst kan man likt Agility tävla även i denna sport.

Gullig hund med tröjaTidigare har vi skrivit om hur Agility är en idrott likaväl för människor som den är en sport för hundar, och likaså är det med den nya hundsporten Nose Work. Sporten Nose Work handlar nämligen om att hund, tillsammans med husse eller matte, söker fram olika sorters objekt i olika svårighetsgrader samtidigt som att hela sökandet går på tid och hund med bäst tid vinner – och får fina priser ur en hunds syn sett. Vanligast är nämligen att man belönar med godis, och detta framförallt när man lär hunden hur själva sökandet går till. Så om man är sugen på att aktivera sin hund men inte känner en längtan efter Agility, kan alltså Nose Work som är något lugnare vara ett bra alternativ både för människa och hund.

Så tävlar man i Nose Work

För tidningen ST berättar två av medlemmarna på Njurunda brukshundsklubb hur sporten Nose Work går till och det är genom att hunden gör fyra olika sorters sök. Ett inomhussök, ett utomhussök, ett behållarsök och ett fordonssök. Doften hunden letar efter placeras efter varje runda på varierande svårighetsgrad, höjd och miljö så att hunden verkligen får använda sin nos för att nosa sig fram. Men alla hundar tävlar inte på samma nivå, Nose Work finns i tre olika klasser och här är det doften hunden söker efter som avgör vilken svårighetsgrad det handlar om. Eukalyptusdoft hör till de lättare söken och svårare är doften av lagerblad och lavendel som kommer i högre klasser. När hunden klarat alla sök felfritt tilldelas 100 poäng och vem som vinner avgörs av poäng och snabbhet.

Något att känna till om Nose Work är att sporten ursprungligen är amerikansk och spunnen ur hur man tränar hundar inom polis och tull för att spåra fram narkotika och olagliga föremål – men i sportvarianten söker hunden efter trevligare doften om eukalyptus, lagerblad och lavendel.