Det är många sjukdomar som drabbar hundar som man kan förebygga genom veterinärbesök och den som tycker att hunden visar upp symptom på sjukdom bör kontakta en djurklinik. Annars finns risk att hunden insjuknar och man kan bli åtalad för djurskyddsbrott.

869709-veterinay-taking-care-of-a-dog

Nu kan man avslöja genom ett blodprov om ens hund har en sköldkörtelsjukdom, skriver Allehanda. Det är väldigt svårt att upptäcka sjukdomen hos hundar men den har varit vanligt förekommande i många år. De hundar som drabbas av sköldkörtelsjukdom får ofta symptom som trötthet och håravfall men dessa symptom är vanligt förekommande vid en rad olika sjukdomstillstånd. Men nu kan man alltså genom att blodprov se om hunden har anlag för den här sjukdomen, som är genetisk, vilket underlättar upptäckten av nya fall.

Hitta bra klinik

Om man har en hund som inte mår helt hundra kan det alltså vara säkrast att besöka en veterinär som kan göra ordentliga blodprover för att hitta felet. Det finns mängder av bra kliniker runt om i landet och letar man exempelvis efter en djurklinik i Stockholm kan man googla runt för att hitta någon som ligger nära. Det är dock inte bara viktigt att titta på avståndet till veterinärkliniken när man väljer var man ska ta sitt djur. Det kan också vara bra att jämföra kostnader mellan olika kliniker eftersom priset mellan klinikerna kan skilja sig väldigt mycket. Läs mer.

Åtalas för djurplågeri

Att ta sin hund till veterinär när den visar upp symptom på sjukdom är väldigt viktigt, självklart för att förebygga sjukdomar, men också för att hunden inte ska lida. Den som inte tar sitt djur till veterinären när djuret lider, kan faktiskt åtalas för djurplågeri. På Arbetarbladets hemsida kan man läsa att en kvinna blivit åtalad för just djurplågeri på grund av att hon inte gått med sin hund till en veterinär på sex månader trots att hunden under perioden varit allvarligt sjuk. Kvinnan har åtalats både för djurplågeri och för brott mot djurskyddslagen för att hunden inte fått den vård som den behövt och nu väntar man på om hon kommer bli dömd eller inte. Men det lutar mot att hon kommer dömas för detta.